Skip to main content

Walton House, Parklands

Very rarely do we come across a corner plot property that has a pentagon bay window on the corner and effectively double frontages on differing aspects. It is a unique property and with it’s orientation it meant an unconventional arrangement of the garden where the front corner is greater than the rear. As a result there was an opportunity to extend at the rear without losing practical garden space and pulling the living areas more towards the font of the house where there is a greater sense of openness.

Location(s)
Sale, Trafford

Category
Single Storey Extension

Scope of Work

  • Measured survey of existing semi-detached property in Sale.
  • Proposed plan and elevation layout drawings.
  • Design development for single storey flat roof orangery with lantern rooflight and sliding aluminium doors.
  • Preparation of planning documents and acting as agent to achieve planning approval with Trafford Council.
  • Walton House Parklands Northedge Architecture
  • Walton House Parklands Northedge Architecture
  • Walton House Parklands Northedge Architecture

The existing kitchen and dining area looked out onto the narrow strip of garden to the rear which lacked sunlight during the afternoon and evenings. We explored the option for a single storey orangery extension which would pull the living spaces round towards a south facing garden area and introduced a flat roof with lantern rooflight what would take opportunities for daylight throughout the day, be it direct or indirect light.

Walton House Parklands Northedge Architecture
Walton House Parklands Northedge Architecture

Although the lantern rooflight and aluminium sliding doors are large for the size of extension, we had to factor in that the existing dining area and kitchen had limited windows of their own and therefore the glazing had to service all the spaces together to avoid areas deeper in the plan from being dark.

Walton House Parklands Northedge Architecture
Walton House Parklands Northedge Architecture

The internal tiled finish was continued out to an external patio in the same finish for continuity between inside and outside. For example on a summers day, the doors can be pulled back and the living space extended into the garden. This has practical benefits of the large door opening to being left open, purge ventilating the open plan space and subsequently the rooms surrounding it.

Walton House Parklands Northedge Architecture

We guided the clients through the planning process with Trafford Council to ensure they had suitable approvals in place before work began. Although a modest sized extension, the alterations have drastically altered the orientation and flow of the house. Naturally there was a draw to using the bay fronted rooms with underutilisation of the rear garden and kitchen, but with the proposed changed implemented, the homeowners have an improved quality of space that is consistent with the rest of the house.

Walton House Parklands Northedge Architecture