Skip to main content

Village Green Timperley

The property benefits from a unique position overlooking a local bowling green. These open vistas towards Timperely village are rare in what is generally considered a fairly dense residential area. Situated at the end of a small cul-de-sac the site naturally widens to form a wedge-shaped plot, with narrowing towards the front and a wraparound rear garden. This orientation is what we focused upon as conventionally living spaces often have an outlook straight towards the garden, however, with this project the majority of the useable garden space off to one side.

Location(s)
Timperley, Manchester

Category
Two Storey Extension

Scope of Work

  • Produced existing plans and elevations of semi-detached property in Timperley.
  • Established sun patch and orientation in relation to garden space.
  • Development of plans to include open plan arrangement, Juliet balcony and corner glass bifolds.
  • Successful Householder planning application with Trafford council, acting as agent through the process.
  • Building regulations drawings produced with integration of structural engineers design for beams and columns.
  • Village Green Timperley Northedge Architecture
  • Village Green Timperley Northedge Architecture
  • Village Green Timperley Northedge Architecture
  • Village Green Timperley Northedge Architecture

The existing layout didn’t reference the orientation of the house towards the garden or the village green, infact it achieved the opposite with small window openings for the kitchen and bathroom being in the prime locations. The existing hallway also limited the approach from the front of the house towards rear living areas by creating a narrow funnel towards a series of doors, very much internalising those who live on the house to a dark spot which is devoid of views out.

Village Green Timperley Northedge Architecture
Village Green Timperley Northedge Architecture

We were appointed as the architects find a creative solution and to produce drawing options that would meet the client’s brief. The objective was to create an open plan living room, kitchen and diner and a master suite at first floor level. This was achieved through a two storey side extension which partially projects in the rear corner to form the upstairs master suite and continues as a single storey ground floor extension at the rear.

Village Green Timperley Northedge Architecture
Village Green Timperley Northedge Architecture

Having undertaken many planning applications within Timperley, we were aware of Trafford Council rules as outlined in their SPD4 document. We produced architectural plans and elevations that were submitted as a householder planning application. The design maintained the necessary 1m distance from the neighbouring boundary at the front pinch point. The planning drawings were approved and we assisted the clients with the necessary coordination with structural engineers to move the project forward to building control and construction stage.

Village Green Timperley Northedge Architecture

With the garden orientation in mind we proposed to redirect the relationship between inside and outside towards the rear corner of the house where the longest views and openness of the garden can be achieved. The design utilises corner aluminium bifolds which introduce a significant amount of daylight into the open plan living areas. The dining table is positioned with a panoramic view outwards and it enables the kitchen to make most of the available wall space. In order to define zones for the open plan, the lounge area is orientated away from the kitchen diner so it can feel independent and a sense of cosiness which is enhanced by the introduction of a feature display and media wall. Functional additions such as a master en-suite, dressing area, downstairs WC and utility were conveniently positioned, making the most of the pinch point of the plot.

Village Green Timperley Northedge Architecture

The master suite was introduced as a first floor addition with a Juliet balcony which looks towards Timperley village, as with the ground floor responding to where the longest views could be achieved. This was essential to making the spaces feel lighter as the extension is generally towards the north of the plot and therefore it had to draw daylight from the glazing orientation and the brightness of views beyond. The asymmetrical rear gable creates a vaulted ceiling within the bedroom which enhances the volume and sense of spaciousness.

Village Green Timperley Northedge Architecture
Village Green Timperley Northedge Architecture

The proposed architectural design has created a modern living arrangement that suits the needs of a growing family and has unlocked value of the property. As architects who often design extensions in Timperley, we have the prior experience to understand that for this period of house there are underutilised areas to the side of the plot and that value can be added by creating a bespoke house extension that gives a balance between the old and the new.