Skip to main content

Teglhus Bolton

Often we are approached by clients who haven’t done an extension or engaged with architects previously, however this was an exception. The client was well rehearsed in property development and had successfully project managed new build modern houses in Bolton. The client had a plot adjacent to an existing house which was to be the proposed new build site. There was a previously approved, traditional design for the new build plot and it was our brief as architects and planning consultant to produce a modern design that utilised some of the previously established parameters but enhance upon them with an increased ridge height and modern gable design to replace the traditional hipped roof proposal.

Location(s)
Bolton, Lancashirte

Category
New Build

Scope of Work

  • Topographical survey obtained of existing plot off Chorley New Road in Bolton.
  • Proposed concept design produced following client brief and specification of intended finishes such as Petersen Tegl Bricks and zinc cladding.
  • Full planning application for new dwelling submitted to Bolton council with successful approval.
  • Preparation of building regulations drawing pack including integration of structural engineers information.
  • On site coordination with client, engineers and contractors for feature brickwork, walk out balcony, bay windows and glass roof dormer.
Teglhus Bolton Northedge Architecture

Using the supplied topographical information from the consultant surveyors, we were able to outline a feasibility study for the size and arrangement of spaces. As architects who have achieved planning approvals within Bolton and are aware their policy documents are less prescriptive than other councils, more so providing guidance on design rather than a set of rules to follow. With this in mind, we felt there was an opportunity to create a contemporary new build home that was of exceptional quality and that would be worthy of featuring in Architectural magazines. We demonstrated to the council that the proposed plans and elevations far exceeded the previously approved house in terms of design quality and given the private location branching off Chorley New Road, the streetscene would not be greatly altered as the site is not visible from the road.

Teglhus Bolton Northedge Architecture
Teglhus Bolton Northedge Architecture

The client had a clear vision for the proposed external design outlining to us the type of brick he wished to use and complimenting it with the use of oxidised zinc standing seam cladding. The bricks were a long format 228 x 108 x 54 Petersen Tegl brick from Denmark which differ from the standard UK format of 215 x 102 x 65. The proposed house form is relatively simple as a rectangular gable form, but there was technical detailing required to successfully set out the bricks in a Flemish bond, with projecting stretcher and recessed header bricks. This creates the ‘woven’ appearance of brick at ground floor level which softens what is otherwise a robust material. The appearance of the house evolves through the day with the light and shadow hitting the brick at different angles.

Teglhus Bolton Northedge Architecture
Teglhus Bolton Northedge Architecture

It was desired to have generous floor to ceiling heights internally, extending to 3m which is above and beyond the conventional 2.3m or so modern housebuilder heights and as a result the internal spaces are generous. In order to maintain a degree of affordability in the build, the layout is a fairly simple arrangement of reception rooms and bedrooms branching off a central stair core. A complex steel frame arrangement allows for generous sized living spaces with increased spans of structure. These well-proportioned spaces facilitated the client in choosing luxury interior finishes. In the en-suite the shower tray is matched to the marble effect porcelain wall tiles through the grey veining and in the family bathroom, a Japanese ‘Ofuro’ deep soaking bath tub is centrally aligned to the full height window. With the kitchen, the beautiful bookmatched black fusion granite worktop takes centre stage. Joints are carefully aligned both centrally on the island and on the side panel returns.

The central staircase extends up the 3 storeys and is formed with a much more restrained interior finishes with plywood stairs and an exposed concrete soffit. This minimalist stair design draws the eye upwards towards the openable skylights at second floor level. The geometric forms give the hallway a feeling of an art gallery where the sculptural staircase is the focal piece.

Teglhus Bolton Northedge Architecture
Teglhus Bolton Northedge Architecture

We coordinated the technical design with glazing and cladding suppliers through detailed drawings of the projecting internal bays and walk out balconies.

At second floor level the zinc clad dormers were detailed with fully glazed roofs to offer expansive views of the sky. This is a roof space unlike any other with these bright, tall spaces that embrace the changing sky.

Challenging the approach that design needs to be complex, we supported the client in their vision by honing down on having a restrained material palette and developing suitable architectural junction details to maintain a coherent and consistent design language. A true example of that classic architectural phrase ‘less is more’.

Teglhus Bolton Northedge Architecture
Teglhus Bolton Northedge Architecture