Skip to main content

Stanneylands, Wilmslow

The property is in the Finney Green area of Wilmslow which is typified by a variety of housing styles and periods. These semi-detached houses along Stanneylands Road have a mix of render and brick on the front elevation with brick quoin details.

Location(s)
Wilmslow, Cheshire

Category
Single Storey Extension

Scope of Work

  • Measured survey of existing period semi-detached property in Wilmslow.
  • Proposed design development plans for single storey side and rear extension.
  • Planning application preparation and submission for approval with Cheshire East Council.
  • Building regulations drawings to establish wall, floor and roof construction.
    Coordination with structural engineer and building contractor during build.
  • Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture
  • Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture
  • Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture

It is common of houses of this age to have a driveway leading to a garage in the rear. This client was referred to us by one of the builders we have a working relationship with and through early discussions we established that there was an opportunity to make use of the side elevation to give the living areas more width. This would maintain the length of the garden where undertaking a large rear extension would shorten the outdoor space. In the future the occupants could then remove the garage and add width to the garden. As is the case with many projects, garages are often restricted and not suitable for current vehicles which are growing and we often find that there is more value in retaining rear gardens and extending to the side which tends to be underutilised.

Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture
Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture

The proposed side and rear extension were modest in size at only 1.7m internal width gained, but this was sufficient to unlock space for a utility and provide the additional width in the kitchen. This enabled scope for a large island and breakfast bar which wouldn’t have been achievable if we hadn’t increased the width. The majority of open plan kitchen and living areas have extensions to the rear and therefore rooflights are usually located to the rear facing elevation. There was greater opportunity to introduce daylight deeper into the plan through the use of multi-panel rooflights that aligned with the kitchen.

Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture
Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture

The interior spaces are designed to be contemporary but with references to traditional and mid-century modern design. These small touches of the stained glass window over the sink and the ceilings mouldings all add to the cosy feel which is often lost in open plan living. The herringbone Oak floor continues from the front door right through to the rear open plan space providing a continuity and flow between spaces. It is often underestimated the influence that dedicated storage enables in unlocking improved functionality and openness of primary spaces. The utility in the side extension has allowed for both kitchen storage to be transferred across in a pantry and for a cloaks area adjacent to the entrance hallway. This significantly reduces the amount of shoes and coats in the hallway which immediately opens up the opportunity for a greater impact within the hallway. It also allows for the kitchen design to be focused on the symmetry and balance of numbers of units as opposed to being dictated by the need for storage which can often compromise the kitchen aesthetics.

Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture

This is an example of how a house transformation doesn’t need extensive structural alterations or large extension. Making small moves to make the most of underutilised areas of the plot can open up opportunities to improve existing parts of the house. Overall this makes for improved affordability and timescales of the build process.

Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture
Stanneylands Wilmslow Northedge Architecture