Skip to main content

Grove House, Timperley

This residential street within Timperley is characterised by a mix of house typologies. Grove house is a semi-detached property at the end of a row between changing house types. We met the clients to discuss their needs which were to provide architectural services that would result in a cost effective two storey side and rear extension. The aim was to create a family home that would be suitable for children to grow into and as a result includes an open plan living, kitchen and dining area at its heart. We maintained a separate snug to the front of the property which would allow children and adults to break away when required.

Locations
Timperley, Manchester

Category
Two Storey Extension

Scope of Work

  • Survey of existing semi-detached property in Timperley.
  • Proposed architectural plans for two storey side and rear extension.
  • Design development to include Juliet balcony, rendered exterior and open plan living arrangement.
  • Preparation and submission of Householder planning application with Trafford council.
  • Building regulations plan and elevation drawings produced in line with building control requirements.
  • Grove House Timperley Northedge Architecture
  • Grove House Timperley Northedge Architecture
  • Grove House Timperley Northedge Architecture

The other main objective was to provide a master bedroom with en-suite. With our experience of achieving planning approvals in Timperley we are aware of the rules of Trafford Council which include allowing a 1m gap between the side boundary and the extension. As our extension proposal was also for a two storey rear extension, we factored in the neighbouring context of adjacent windows. The en-suite was indented so the neighbouring windows outlook and daylight was maintained and as a result gained us the planning approval we were seeking.

Grove House Timperley Northedge Architecture
Grove House Timperley Northedge Architecture

As experienced architects working on properties in Sale and Timperley we often we see clients reluctant to extend sideways due to the lack of available space on the plot. However, with the exploration of plan options we unlocked potential in the property by widening the front box room and making it large enough to be considered a sizable double bedroom. Despite the side extension only being circa 1.4m wide internally this also offered a solution for the master bedroom. We were able to move the existing bathroom to the side of the house, connecting it’s drainage to the kitchen below and utilised the rear extension for the master bedroom.

Grove House Timperley Northedge Architecture
Grove House Timperley Northedge Architecture

The rear garden is a generous size and as a result the first floor bedroom was afforded a Juliet balcony to make the most of the views and morning sun. At ground floor a 5 panel aluminium bifold folds back to create a large clear opening, connecting the open plan and the garden which is perfect for the children coming in and out and entertaining. We utilised the existing footprint of the open plan to locate a lounge which takes advantage of the wall space for placing sofas and the TV. A rooflight is placed on a single storey pitched roof over the dining table which draws in daylight deeper within the plan.

Grove House Timperley Northedge Architecture
Grove House Timperley Northedge Architecture

The proposed extension is largely rendered on the east elevation to give the scheme a modern appearance and to simplify the proposed masses. We placed a tall slot window at the end of the kitchen to provide a glimpse towards the garden whilst avoiding having a direct view of the garage. The positioning of this window aligns to the edge of the first floor extension to rationalise the building forms and to give the first floor element a sense of grounding.

Grove House Timperley Northedge Architecture

Our approach to this scheme was to strike a balance between modernising the home and delivering affordable solutions that would be practical in the short- and long-term developments of the family. By creating additional bedroom space at first floor it gives scope for the children to have their own evenly sized bedrooms with a guest room as an added bonus. With the nature of more people working from home, we even found room for a small study which allows for a more controlled working space to take phone calls and use a laptop away from the hustle and bustle of family open plan living. We often hear of clients who are torn between investing in their property to make it a suitable size or seeking to move home. Our clients were happy with the location but uncertain about the potential it had to meet their growing needs. Location is a big consideration with settling on a property and this is prime example of a client entrusting their architect to unlock solutions that gives them a longevity and flexibility in the future.

Grove House Timperley Northedge Architecture