Skip to main content

Fullwood Road, Timperley

This detached home was newly purchased by our clients who were looking for a property that had potential to extend and could be adapted for family living as well as working from home. The existing house differed from many houses in Timperley in that it already had maximised the width of the plot, but had a stepped arrangement to the rear with lead to underutilised internal spaces and left over external areas. The rear garden was limited in size and therefore our role as architects were to advise the client how they could rationalise the rear elevation to create improved use of the interior space.

Locations
Timperley, Manchester

Category
Single Storey Extension

Scope of Work

  • Measured survey of existing detached property in Timperley.
  • Proposed conversion of double garage into study with front single storey porch extension.
  • Design development and plans for single storey rear pitched roof extension with rendered exterior.
  • Preparation of planning application for approval with Trafford Council.
  • Coordination with Structural Engineer and produce building regulations drawings for builder and building control officer to review.
  • Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture
  • Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture
  • Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture

We proposed a single storey rear extension that would allow for an open plan, living, dining and kitchen space. The position of the existing front door and hallway were suitable in creating a fairly central approach into this space and with the introduction of double doors we were able to create an immediate visual connection from entering the house all the way through to the rear bifolds and into the garden. This route allow allowed a balance of having the kitchen and utility to one side, with the dining and lounge area to the other. So although this is an open plan space, the functionality can be divided with someone working in the kitchen without disturbing say kids working on the dining table or someone watching TV. Utilising the width on offer, the utility is tucked behind the kitchen for a practical connection with the kitchen as well as an independent access to the side of the house for taking bins out for example.

Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture
Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture

One of the unique aspects with a house of this size is that it had an existing double garage which is a rare find around Timperley. With the need for homeworking and storage, we were able to propose a solution to convert part of the double garage into a large office that would have an outlook to the front of the property which has its benefits in taking in some of the south facing sun and observing regular deliveries arriving at the house. As there were some works to convert the garage door into a insulated wall and window to the office, we proposed to opportunity to connect these works with a new porch which would give an improved sense of arrival.

Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture
Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture

As the proposed rear extension faces northwards, we suggested rooflights over the open plan space that would pick up on the eastern and westerly daylight. We designed a vaulted ceiling to the extension which would add volume to the open plan space. The proposed external design includes large sliding doors which provide a connection between inside and out which allows for an indirect sense of openness to a north facing space where the garden can be illuminated. A rendered extension was desirable as it allowed for an affordable approach for the rear addition as well as being wrapped around to the front where the study and entrance porch alterations were proposed. The light coloured render was again a reference to the north facing elevation to give a feeling of brightness in an area that is otherwise limited in daylight.

Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture

The site is on a shallow gradient with the driveway on a slope which continues at the back of the house. In order to maintain a sense of connection between inside and out, a raised terrace is introduced level to the internal floor finishes. Wide steps lead out to the carefully arranged garden which has been designed with integrated planting beds adjacent to the stairs. The wide garden steps work well for entertaining and double up as a space for children to sit out on a summers day.

Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture

We worked with the clients to make the most of the interior space through design options that we were confident would achieve planning approval with the council. The exterior space is an extension of the interiors and makes the most of the modest plot. This scheme demonstrates that architectural design can add value when considering the balance between inside and outside spaces and home / work life.

Fullwood Rd Timperley Northedge Architecture