Skip to main content

Elliot Avenue aka St Michaels

Often we are approached by clients seeking to extend and increase the size of their property, but on this occasion the homeowners approached us with a mind to reworking their current footprint as an affordable approach to improved space utilisation.

Locations
Bramhall, Manchester

Industry
Residential

Scope of Work

  • 1 Thing
  • 2 Things
  • 3 Things
  • Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture
  • Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture
  • Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture

The existing lounge and snug spaces were to be retained with a focus on opening up the independent dining area to the kitchen. With this change in layout there was also an opportunity to improve the quality of the space through vaulting the ceiling and introducing large sliding doors to connect the living areas to the garden. In order to maximise the daylight and connection to the exteriors we increased the width of the glazing to almost the full extent of the side wall and even introduced a small slot window. Despite there not being an aspect towards the side, the client felt this would be useful to give the wrap around glazing feel and increased south sunlight.

Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture

The sliding doors have multiple tracks to allow for either one, two or all 3 panels to slide as desired subject to how the space is being used. We achieved the increased glazing through a steel post in the corner where there would usually be a masonry nib of around 70cm. Two large rooflights carve out views of the sky and are positioned to offer optimal daylight to the relevant kitchen and dining areas. We assisted in coordinating with the building control officers and engineers to realise this proposal.

Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture

The existing living areas, WC and hallway were also refurbished to work with the brand new open plan space. The modern design retains a cosy, homely feel through the choice of tile finishes in the hall, the woodburner in the lounge and the ‘Manchester Bee’ details in the WC and radiators.

Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture
Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture

This project is an example of how reworking the existing space can transform a property as a more effective approach compared with extending. Especially with the increase of build costs and materials in recent years, we are finding our expertise in spatial design is proving useful in optimising space and unlocking opportunities where they aren’t always initial apparent.

Elliot Avenue Bramhall Northedge Architecture