Skip to main content

Cross Avenue Prestwich

Architectural design and planning services for a semi-detached house in Whitefield.

Proposed single storey rear extension.

Locations
Prestwich

Category
Single Storey Extension

Scope of Work

  • Measured survey of existing semi detached period property in Prestwich.
  • Proposed plans for single storey rear extension to accommodate living area and refurbishment of kitchen.
  • Preparation of planning documents and submission of application to Bury Council.
  • Building regulations drawings establishing insulation U-values and construction build ups for walls, floors and roof.
  • Coordination with structural engineer and building contractor on site ensuring compliance with building control officer.
  • Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture
  • Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture
  • Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture

This period semi-detached property is unique in its building orientation as it has a bay window to both the front and side elevations. The house has very little in terms of rear garden space as much of it is allocated to the side.

Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture

The existing kitchen was tucked away to the rear of the property, devoid of views and natural daylight. The clients discussed a clear and brief which was to establish an extension that would infill most of the rear garden space, enabling both the new living /dining area and kitchen to effectively ‘turn the corner’ and face the side garden.

Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture

There were planning challenges, particularly as the extension had to carefully avoid overshadowing and overbearing impact to the neighbouring semi detached property. As a result the proposed extension projected 3m as per planning restrictions, but stepped in and continued further out to gain more useable space. A new kitchen was installed and designed so that there would be views from the sink across the space and through the bifold doors towards the side garden.

Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture
Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture

The internal floor levels were raised significantly higher than the external ground level. When we explored ideas for the proposal we decided to create a series of small internal steps between the kitchen and dining / living areas so that they felt connected to the garden space rather than having the physical ‘barrier’ of external steps. This approach also allowed the overall scale of the extension to be lowered in scale on the neighbouring boundary without compromising on floor to ceiling heights.

Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture

The clients appointed Northedge Architects to produce building regulations drawings and we assisted with coordinating with the builders on site, negotiating factors such as detailing of the roof build up. This scheme demonstrates that a small extension can help make use of limited external space and alter how the living spaces respond to it.

Cross Avenue Prestwich Northedge Architecture