Skip to main content

Bowdon Brook

Having completed a full house refurbishment and two storey extension on the same street in Bowdon, our client approached us to explore a similar scale of work. They had previously achieved planning approval via another architect in Manchester, however, they had reservations about the design as they couldn’t fully visualise how it would look externally and when they approached builders to price the construction, they were received with prices that well exceeded their expectations.

Location(s)
Bowdon, Manchester

Category
Two Story Extension

Scope of Work

  • Site visit to measure existing detached property on generous plot in Bowdon.
  • 3D modelling of the house with associated floor plans and elevations.
  • Proposed design development for two storey side and rear extension including front elevation facelift, new porch, master bedroom suite with walk out balcony and potential for future loft conversion.
  • Whole house internal refurbishment proposed to create a luxury home and improved flow between internal spaces and exterior.
  • Cost evaluation based on cost per square meter take offs to establish build budget and future property value.
  • Preparation and approval of householder planning application to Trafford council.
Bowdon Brook Northedge Architecture

When we engage with clients who have previously had designs done, we advise to start a fresh with the brief so that we aren’t fixated on the prior proposal. One key driver for the redesign was budget, so when we explored the revised proposed plans we ensured that we tracked the potential build cost by relating it to cost per square meter estimates. This allowed the client to make informed decisions on the size of the extension rather than the desirables to get more and more space where it isn’t a necessity.

Bowdon Brook Northedge Architecture

We had shown the client examples of previous work and potential external design options and together we established an approach to combine render and grey brick to completely transform the property. This modern architectural design pulls together existing elements such as the garage conversion. The new porch is formed in a grey brick surround which is designed to create a focal point for the entrance. The rear extension provides an open plan living, kitchen and dining space which has broad views across the garden. The first floor master bedroom is designed to include a dedicated dressing room, en suite with bath and shower, and a walk out balcony. The balcony sits between the two rear gables to ensure privacy towards neighbours is maintained and so that the homeowners don’t feel overlooked.

Bowdon Brook Northedge Architecture

We produced 3D visualisations of the proposal so the client could better understand the overall look of the house and how the roof shapes would work as often 2D drawings don’t give a true reflection of the external appearance. This enabled the owners to make informed decisions throughout the process prior to planning submission to the council. We acted as the planning agent throughout the process and delivered the design intent to the officers as a justification for why the scheme should be approved. We achieved planning approval with Trafford Council and the clients were delighted that not only did the design improve upon what they had previously explored, but it was also a scheme that was more attainable on build costs.