West Grove

Project Description:

Architectural design services for a period property in Sale

Proposed front extension with rear dormer and internal reconfiguration.

Location:

West Grove, Sale, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • 3D sketch views

We were recommended to the client via a local builder who we have built a working relationship with. On the initial visit it was apparent that, although the house was large in scale the internal arrangement led to a series of pinch points, in particular the entrance staircase and the access to the basement utility. The property also had a disproportionately large bathroom which also blocked the use of the first floor outrigger.

Our initial design proposals revealed that relocating the staircase to a new front extension would unlock the hallway spaces at both levels in order to achieve a ground floor WC and first floor bathroom as well as providing access to the basement which was lacking. An external lightwell was proposed adjacent to the entrance to allow light into the basement as well as direct access from the driveway.

The new position of the stairs allowed for a 3rdbedroom to be located at first floor and the diminishing height of the outrigger was resolved with the introduction of a proposed dormer. This increased the overall floor to ceiling height, useable space and amount of daylight into the space. The generous scale of the first floor rooms allowed the opportunity for lowering of the ceilings and in turn enabling the increased head height available to the second floor bedrooms.

As with the first floor outrigger a rear dormer extension was added to the loft bedroom, increasing the useable floor space and allowing extensive views out which is rare given the close proximity to Sale Town centre.

Section drawings were produced to ensure that staircases had sufficient clearance and the clients were able to understand the changes in levels. As Northedge Architecture utilise 3D software as standard, we were able to generate this information from the digital model of the house we had built. This model was also used to produce the external visualisation of the rear of the house that gave an impression of how the new dormer extensions would deliberately appear as modern interventions to the period property. The dormers were proposed to be zinc-clad to compliment the existing grey roof tiles and provide a contemporary crafted finish.

West Grove

Project Description:

Architectural design services for a period property in Sale

Proposed front extension with rear dormer and internal reconfiguration.

Location:

West Grove, Sale, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • 3D sketch views

We were recommended to the client via a local builder who we have built a working relationship with. On the initial visit it was apparent that, although the house was large in scale the internal arrangement led to a series of pinch points, in particular the entrance staircase and the access to the basement utility. The property also had a disproportionately large bathroom which also blocked the use of the first floor outrigger.

Our initial design proposals revealed that relocating the staircase to a new front extension would unlock the hallway spaces at both levels in order to achieve a ground floor WC and first floor bathroom as well as providing access to the basement which was lacking. An external lightwell was proposed adjacent to the entrance to allow light into the basement as well as direct access from the driveway.

The new position of the stairs allowed for a 3rdbedroom to be located at first floor and the diminishing height of the outrigger was resolved with the introduction of a proposed dormer. This increased the overall floor to ceiling height, useable space and amount of daylight into the space. The generous scale of the first floor rooms allowed the opportunity for lowering of the ceilings and in turn enabling the increased head height available to the second floor bedrooms.

As with the first floor outrigger a rear dormer extension was added to the loft bedroom, increasing the useable floor space and allowing extensive views out which is rare given the close proximity to Sale Town centre.

Section drawings were produced to ensure that staircases had sufficient clearance and the clients were able to understand the changes in levels. As Northedge Architecture utilise 3D software as standard, we were able to generate this information from the digital model of the house we had built. This model was also used to produce the external visualisation of the rear of the house that gave an impression of how the new dormer extensions would deliberately appear as modern interventions to the period property. The dormers were proposed to be zinc-clad to compliment the existing grey roof tiles and provide a contemporary crafted finish.

Menu