Shirebrook

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Bury.

Proposed two storey side extension.

Location:

Shirebrook, Ratcliffe, Bury Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building Regulations drawings

Northedge Architecture were contacted by the client who was seeking to extend their property in order to gain more bedroom and living space. Although the majority of our clients are located in Trafford areas such as Sale, Timperley and Altrincham, we were keen to work with them given that they had an open mind to creative architectural design.

We explored some initial plan proposals, starting with the ground floor plan arrangement. The existing staircase was located within the front living room which gives the impression of a lack of space and privacy, particularly with a family household with children. We introduced a more generous entrance hallway that separated the staircase from the living room. In order to increase the useable space and direct the circulation towards the rear open plan kitchen, we introduced angled partitions. One of which forms the entrance to the play room, allowing for a dedicated space for the children. A ground floor WC and utility were added, both of which were new additions to this level. Although much of the ground floor extension is used by the corridor and these secondary uses, this additional space has unlocked the main living room and open plan kitchen.

The open plan kitchen is accompanied by a dining table and lounge seating so that the whole family can be together, but also can expand into the front living room. The existing rear wall is opened up to allow bifold doors to connect the open plan space to the garden. Glazed double doors are introduced to the living room to allow views from the sofa out to the garden, creating effectively a double aspect to the room.

The existing central location of the stair was ideal for the position of bedrooms as it enabled two additional bedrooms to the side extension. With some small partition alterations, the bathroom is moved to the existing third bedroom. The larger, master bedroom is offered a en-suite thus increasing the overall value of the house.

The property sits on a relatively modern housebuilder housing estate and as a result many of the houses have a similar appearance. We therefore suggested to the client to create a modern extension that would differentiate the property but also compliment the materials palette of the street. The existing property was largely red brick with black timber cladding and render. Using this reference of black timber, we created a concept for the vertical cladding to the entrance porch that would wrap around to the rear kitchen. The window and doors were proposed as modern full height openings to accentuate the vertical arrangement of cladding, render and glazing.

Shirebrook

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Bury.

Proposed two storey side extension.

Location:

Shirebrook, Ratcliffe, Bury Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building Regulations drawings

Northedge Architecture were contacted by the client who was seeking to extend their property in order to gain more bedroom and living space. Although the majority of our clients are located in Trafford areas such as Sale, Timperley and Altrincham, we were keen to work with them given that they had an open mind to creative architectural design.

We explored some initial plan proposals, starting with the ground floor plan arrangement. The existing staircase was located within the front living room which gives the impression of a lack of space and privacy, particularly with a family household with children. We introduced a more generous entrance hallway that separated the staircase from the living room. In order to increase the useable space and direct the circulation towards the rear open plan kitchen, we introduced angled partitions. One of which forms the entrance to the play room, allowing for a dedicated space for the children. A ground floor WC and utility were added, both of which were new additions to this level. Although much of the ground floor extension is used by the corridor and these secondary uses, this additional space has unlocked the main living room and open plan kitchen.

The open plan kitchen is accompanied by a dining table and lounge seating so that the whole family can be together, but also can expand into the front living room. The existing rear wall is opened up to allow bifold doors to connect the open plan space to the garden. Glazed double doors are introduced to the living room to allow views from the sofa out to the garden, creating effectively a double aspect to the room.

The existing central location of the stair was ideal for the position of bedrooms as it enabled two additional bedrooms to the side extension. With some small partition alterations, the bathroom is moved to the existing third bedroom. The larger, master bedroom is offered a en-suite thus increasing the overall value of the house.

The property sits on a relatively modern housebuilder housing estate and as a result many of the houses have a similar appearance. We therefore suggested to the client to create a modern extension that would differentiate the property but also compliment the materials palette of the street. The existing property was largely red brick with black timber cladding and render. Using this reference of black timber, we created a concept for the vertical cladding to the entrance porch that would wrap around to the rear kitchen. The window and doors were proposed as modern full height openings to accentuate the vertical arrangement of cladding, render and glazing.

Menu