Preston

Project Description:

Architectural design services for a Grade II listed former Hotel in Preston.

Conversion of an existing hotel into a 12 bedroom specialist mental healthcare facility.

Location:

Springfield House, Pilling, Wyre Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Heritage Statement to address Grade II Listing
  • Full planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building regulations drawings
  • Project management and on-site coordination with building contractors

Northedge Architecture were appointed to provide full planning, regulations and on site services for this local landmark project. The existing property was a former hotel that had served the area over many years. Following the new purchase of the site, the clients set an extensive brief and challenging programme for obtaining planning permission, building regulations approval and project management delivery for the build.

We undertook an appraisal of the existing property and produced a heritage assessment that identified what areas of the building were considered original or character assets. The front reception rooms were considered as having some character features and therefore these spaces were retained for therapy room uses. The rear rooms of the property had significant modern alterations including the large commercial kitchen which offered no quality or value and therefore we explored the opportunity for providing accessible ground level bedrooms and a structural opening to provide a communal dining room. This was the ideal position as we were able to apply for approval for rooflights to the only single storey section of the building and the location was adjacent to the proposed kitchen. The rear yard was under utilised as an amenity space, therefore we proposed for some enhanced landscaping and to replace the deteriorating barn doors with a glazed arch that would allow daylight and views.

The first floor has 9 bedrooms with access up to an additional bedroom in the loft space. Given the change of use from hotel to health facility, the second floor bedroom required fire protection partition alterations and wired smoke detection. All bedrooms were proposed to have en-suites which required efficient arrangement of the floor plan and consideration to new drainage connections. The property had a whole electrical rewire and new drainage connections which required on-site coordination during the works between sub-contractors.

One of the most significant aspects of the project was obtaining the approval for the replacement of the existing Georgian sash windows. During the planning application, the local council’s Conservation Officers were keen to retain the glazing, citing that the thin profile of the glazing bars were a character feature of the property that should be retained. Although there were some sections of window frames that appears to be of satisfactory condition, this was largely cosmetic as further investigation proved that large sections of frame had extensive wet rot and required complete replacement of the unit.

Having convinced the Conservation Officers that the windows required replacement, there was an additional hurdle of ensuring the detail of the window installation was possible once the glazing was removed. The replacement pulley and weight windows required a greater thickness of frame which would compromise the thin frame appearance that was stipulated at planning. The window contractors investigated each window opening and provided us with dimensions which we used to detail the jamb and reveal in relation to the existing stonework. The replacement glazing was commissioned by Glyngary, a UK based timber window manufacturer who specialises in sashes. Brackenwood projects installed the part pully and weight systems and part spiral balanced sashes with Northedge Architecture input on detailing.

We looked as the ironmongery specification especially with the healthcare use requiring anti-ligature ironmongery and risk assessments for management. We worked with London Building Control to ensure that approved documents were complied with without compromising on the existing fabric. The full refurbishment and conversion was completed within 8 months offering essential healthcare services.  Northedge Architecture have successfully delivered planning approval and project management for the conversion of this heritage asset. It has been given a new lease of life with modern interiors and services whilst retains the characteristic Georgian aesthetic.

Preston

Project Description:

Architectural design services for a Grade II listed former Hotel in Preston.

Conversion of an existing hotel into a 12 bedroom specialist mental healthcare facility.

Location:

Springfield House, Pilling, Wyre Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Heritage Statement to address Grade II Listing
  • Full planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building regulations drawings
  • Project management and on-site coordination with building contractors

Northedge Architecture were appointed to provide full planning, regulations and on site services for this local landmark project. The existing property was a former hotel that had served the area over many years. Following the new purchase of the site, the clients set an extensive brief and challenging programme for obtaining planning permission, building regulations approval and project management delivery for the build.

We undertook an appraisal of the existing property and produced a heritage assessment that identified what areas of the building were considered original or character assets. The front reception rooms were considered as having some character features and therefore these spaces were retained for therapy room uses. The rear rooms of the property had significant modern alterations including the large commercial kitchen which offered no quality or value and therefore we explored the opportunity for providing accessible ground level bedrooms and a structural opening to provide a communal dining room. This was the ideal position as we were able to apply for approval for rooflights to the only single storey section of the building and the location was adjacent to the proposed kitchen. The rear yard was under utilised as an amenity space, therefore we proposed for some enhanced landscaping and to replace the deteriorating barn doors with a glazed arch that would allow daylight and views.

The first floor has 9 bedrooms with access up to an additional bedroom in the loft space. Given the change of use from hotel to health facility, the second floor bedroom required fire protection partition alterations and wired smoke detection. All bedrooms were proposed to have en-suites which required efficient arrangement of the floor plan and consideration to new drainage connections. The property had a whole electrical rewire and new drainage connections which required on-site coordination during the works between sub-contractors.

One of the most significant aspects of the project was obtaining the approval for the replacement of the existing Georgian sash windows. During the planning application, the local council’s Conservation Officers were keen to retain the glazing, citing that the thin profile of the glazing bars were a character feature of the property that should be retained. Although there were some sections of window frames that appears to be of satisfactory condition, this was largely cosmetic as further investigation proved that large sections of frame had extensive wet rot and required complete replacement of the unit.

Having convinced the Conservation Officers that the windows required replacement, there was an additional hurdle of ensuring the detail of the window installation was possible once the glazing was removed. The replacement pulley and weight windows required a greater thickness of frame which would compromise the thin frame appearance that was stipulated at planning. The window contractors investigated each window opening and provided us with dimensions which we used to detail the jamb and reveal in relation to the existing stonework. The replacement glazing was commissioned by Glyngary, a UK based timber window manufacturer who specialises in sashes. Brackenwood projects installed the part pully and weight systems and part spiral balanced sashes with Northedge Architecture input on detailing.

We looked as the ironmongery specification especially with the healthcare use requiring anti-ligature ironmongery and risk assessments for management. We worked with London Building Control to ensure that approved documents were complied with without compromising on the existing fabric. The full refurbishment and conversion was completed within 8 months offering essential healthcare services.  Northedge Architecture have successfully delivered planning approval and project management for the conversion of this heritage asset. It has been given a new lease of life with modern interiors and services whilst retains the characteristic Georgian aesthetic.

Menu