Mainwood

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Timperley.

Proposed single storey rear and side extension with garage conversion.

Location:

Mainwood Road, Timperley, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

This property was a newly purchased by the clients who were moving from Worsley to Timperley. As the house was essentially a blank canvas, we advised the clients of the options that were available in terms of a single or double storey extension and conversion of the garage. We provided an initial appraisal of the space and identified that the rear kitchen and living space could be opened up and combined with an extension to create an open plan living space. We provided the clients with indicative costs for proposed extension options and they decided upon focusing their budget on achieving a high quality living space at ground floor.

It was apparent that the double storey garage would offer the opportunity for additional living space as it was larger than needed for the occupiers. This was ideal as an office space as it allowed access to the garage for storage of additional items as well a semi-private space off the living room. With a new porch being introduced, we suggested pulling the garage forward to have a continuous new frontage to the house.

The entrance hallway is refurbished and a new staircase is introduced to access the first floor bedrooms. The stairs wrap around a central void that allows additional height to the space and glazed double doors allow views towards the open plan space. The structural engineers design allowed for a beam spanning over 8m with a spliced and bolted connection. With the large open plan space it was important to designate functional zones. The dining table is allocated centrally to allow it to be connected directly to the kitchen. The unique aspect of this design is the study and music space.

Large rooflights and bifold doors introduce daylight into the deep plan ensuring that the study area has sufficient illumination. The hipped roof compliments the hipped roof of the existing house and wraps around the rear, side and front extensions to create a consistent language throughout.

Mainwood

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Timperley.

Proposed single storey rear and side extension with garage conversion.

Location:

Mainwood Road, Timperley, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

This property was a newly purchased by the clients who were moving from Worsley to Timperley. As the house was essentially a blank canvas, we advised the clients of the options that were available in terms of a single or double storey extension and conversion of the garage. We provided an initial appraisal of the space and identified that the rear kitchen and living space could be opened up and combined with an extension to create an open plan living space. We provided the clients with indicative costs for proposed extension options and they decided upon focusing their budget on achieving a high quality living space at ground floor.

It was apparent that the double storey garage would offer the opportunity for additional living space as it was larger than needed for the occupiers. This was ideal as an office space as it allowed access to the garage for storage of additional items as well a semi-private space off the living room. With a new porch being introduced, we suggested pulling the garage forward to have a continuous new frontage to the house.

The entrance hallway is refurbished and a new staircase is introduced to access the first floor bedrooms. The stairs wrap around a central void that allows additional height to the space and glazed double doors allow views towards the open plan space. The structural engineers design allowed for a beam spanning over 8m with a spliced and bolted connection. With the large open plan space it was important to designate functional zones. The dining table is allocated centrally to allow it to be connected directly to the kitchen. The unique aspect of this design is the study and music space.

Large rooflights and bifold doors introduce daylight into the deep plan ensuring that the study area has sufficient illumination. The hipped roof compliments the hipped roof of the existing house and wraps around the rear, side and front extensions to create a consistent language throughout.

Menu