Hazeldene

Project Description:

Architectural design services for a period property in Cheshire.

Conversion of an existing outbuilding into annex accommodation.

Location:

West Road, Weaverham, Cheshire

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • 3d Visualisations

We visited the clients and undertook a measured survey of this Edwardian property that is located in a semi-rural setting. We had discussed some ideas on interior design and modifications to the internal layout, in particular with regards to a loft conversion. As the existing rear outrigger had a narrow width, there was a lack of scope to introduce a staircase in this location. We explored an alternative location wrapping around the existing stair in a u-shape which was much less intrusive on the bedroom space.

Having undertaken a number of initial proposals, we explored a proposal for converting the existing outbuilding into an annex. We undertook an initial assessment of the condition of the outbuilding and despite some minor defects to some of the timber, we believed the that the existing façade would offer much more character than a proposed replacement new build. We produced a layout that would afford the primary living spaces views towards the extensive garden whilst being modest in the size of openings.

Our design philosophy was to introduce new window openings in between the existing black timber framing. This enabled a clear visual language of which elements of the building are new and which are existing. We designed the outbuilding in a 3D digital model and generated visualisations to illustrate how light will illuminate the space from within, revealing the window and door openings as new interventions. Despite the modern design proposal, the overall appearance remains respectful to the conservation area.

Hazeldene

Project Description:

Architectural design services for a period property in Cheshire.

Conversion of an existing outbuilding into annex accommodation.

Location:

West Road, Weaverham, Cheshire

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • 3d Visualisations

We visited the clients and undertook a measured survey of this Edwardian property that is located in a semi-rural setting. We had discussed some ideas on interior design and modifications to the internal layout, in particular with regards to a loft conversion. As the existing rear outrigger had a narrow width, there was a lack of scope to introduce a staircase in this location. We explored an alternative location wrapping around the existing stair in a u-shape which was much less intrusive on the bedroom space.

Having undertaken a number of initial proposals, we explored a proposal for converting the existing outbuilding into an annex. We undertook an initial assessment of the condition of the outbuilding and despite some minor defects to some of the timber, we believed the that the existing façade would offer much more character than a proposed replacement new build. We produced a layout that would afford the primary living spaces views towards the extensive garden whilst being modest in the size of openings.

Our design philosophy was to introduce new window openings in between the existing black timber framing. This enabled a clear visual language of which elements of the building are new and which are existing. We designed the outbuilding in a 3D digital model and generated visualisations to illustrate how light will illuminate the space from within, revealing the window and door openings as new interventions. Despite the modern design proposal, the overall appearance remains respectful to the conservation area.

Menu