Doefield

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Worsley.

Proposed porch, double storey rear and side extension with internal alterations.

Location:

Doefield Avenue, Worsley, Salford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • External 3D visualisation
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

We were approached for this project via a recommendation from a client in Sale who we had provided architects services for a single storey rear extension. Following this referral we arranged an initial meeting an survey of the existing property.

The house was built in the 1990s, so benefitted from a relatively modern specification of the building shell and electrical and heating services however the modern housebuilder layout meant there was a restricted access through the living room to the rear kitchen area that wasn’t large enough for entertaining or cooking for large numbers of people.

Northedge Architecture began exploring ideas that allowed the clients the open plan living space that would suit their daily needs as a family as well as their desires for a space that worked with guests for dinner parties or when extended family came to visit. Taking the clients through a step by step walk around the house we identified that the entrance porch was too narrow to have more than one person in the space at a time and was insufficient to enable storage of coats and shoes. Therefore, we utilised some of the front lounge space and added a porch extension to more generous entrance lobby.

In order to access the rear open plan kitchen and dining extension a route through the space needed to be created. Rather than forming a corridor which would have been narrow and limit the width of the living room, we arranged the space and furniture to allow an open plan space that included the access route within it. The clients required separate lounges, one as a more informal family space and another that would be a reception. The third living space would be allocated as a play room with a sofa bed that could facilitate a guest bedroom.

The existing house didn’t have a downstairs WC and we suggested that this could be included along side the utility where there was existing drainage on the site. The kitchen, dining and lounge were able to work as one space through the opening up of existing internal walls and breaking through the rear external wall. Although planning permission was not sought at this stage, we had made considerations to ensure that it would be viable to build and that the space and window / door openings responded accordingly.

As was the case with the first floor, the clients felt that the landing space was narrow and that the bedrooms weren’t sufficient for a growing family. By removing some internal partitions and the side wall of the house, we were able to create a large master suite, with dressing area and en-suite, ensuring that the bedroom benefitted from the larger window openings. We looked to focus the clients budget towards the extension and therefore made smaller alterations to the other front double bedroom / en suite and bathroom. The first floor rear extension was designed to provide two additional double bedrooms that would benefit from vaulted ceilings.

The rendered rear two gables are set back slightly from the ground floor extension to mitigate scale of the extension as viewed from the rear garden. Black timber cladding is used between the gables to further breakdown the mass of the extension. The council planning officers responded positively to the balanced approach of materials and scale of development and with the subsequent planning application we achieved planning approval. Northedge Architecture designed the side extension to be in keeping with the streetscene and used references to materials and building forms on the street to create a modern extension to the rear.

Doefield

Project Description:

Architectural design services for a detached property in Worsley.

Proposed porch, double storey rear and side extension with internal alterations.

Location:

Doefield Avenue, Worsley, Salford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • External 3D visualisation
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

We were approached for this project via a recommendation from a client in Sale who we had provided architects services for a single storey rear extension. Following this referral we arranged an initial meeting an survey of the existing property.

The house was built in the 1990s, so benefitted from a relatively modern specification of the building shell and electrical and heating services however the modern housebuilder layout meant there was a restricted access through the living room to the rear kitchen area that wasn’t large enough for entertaining or cooking for large numbers of people.

Northedge Architecture began exploring ideas that allowed the clients the open plan living space that would suit their daily needs as a family as well as their desires for a space that worked with guests for dinner parties or when extended family came to visit. Taking the clients through a step by step walk around the house we identified that the entrance porch was too narrow to have more than one person in the space at a time and was insufficient to enable storage of coats and shoes. Therefore, we utilised some of the front lounge space and added a porch extension to more generous entrance lobby.

In order to access the rear open plan kitchen and dining extension a route through the space needed to be created. Rather than forming a corridor which would have been narrow and limit the width of the living room, we arranged the space and furniture to allow an open plan space that included the access route within it. The clients required separate lounges, one as a more informal family space and another that would be a reception. The third living space would be allocated as a play room with a sofa bed that could facilitate a guest bedroom.

The existing house didn’t have a downstairs WC and we suggested that this could be included along side the utility where there was existing drainage on the site. The kitchen, dining and lounge were able to work as one space through the opening up of existing internal walls and breaking through the rear external wall. Although planning permission was not sought at this stage, we had made considerations to ensure that it would be viable to build and that the space and window / door openings responded accordingly.

As was the case with the first floor, the clients felt that the landing space was narrow and that the bedrooms weren’t sufficient for a growing family. By removing some internal partitions and the side wall of the house, we were able to create a large master suite, with dressing area and en-suite, ensuring that the bedroom benefitted from the larger window openings. We looked to focus the clients budget towards the extension and therefore made smaller alterations to the other front double bedroom / en suite and bathroom. The first floor rear extension was designed to provide two additional double bedrooms that would benefit from vaulted ceilings.

The rendered rear two gables are set back slightly from the ground floor extension to mitigate scale of the extension as viewed from the rear garden. Black timber cladding is used between the gables to further breakdown the mass of the extension. The council planning officers responded positively to the balanced approach of materials and scale of development and with the subsequent planning application we achieved planning approval. Northedge Architecture designed the side extension to be in keeping with the streetscene and used references to materials and building forms on the street to create a modern extension to the rear.

Menu