Beaufort Road

Project Description:

Architectural design services for a Semi detached property in Sale.

Proposed double storey rear extension.

Location:

Beaufort Road, Sale, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

This row of period properties along Beaufort Road offer a character to the street scene and the house has a presence with it’s double bay frontage. Given this arrangement of bays, the entrance to the house is from the side of the house which impacts on the circulation and approach to the living spaces.

The existing staircase is a feature within the entrance hallway, however the access to the basement prevents a visual connections to the rear kitchen space. The kitchen itself also lacks access to the garden with a regular sized door way off the adjacent utility being the only means of connection.

Given that the existing staircase extends from ground floor up to the loft bedrooms, this creates the feeling of a double height atrium with the balustrade design being a continuous feature throughout. We proposed for the basement door to be moved from the top of the hallway to the bottom of the hallway stairs, thus allowing the opportunity to open up the underside of the stairs and provide a visual connection to the kitchen door.

The kitchen has been extended to create an open plan kitchen, dining and living space. As the existing ground floor level is raised off the external level, we proposed to create a greater connection with the garden by stepping the dining and lounge areas down via internal steps. This change in levels offers the opportunity for different floor finishes in the areas and to be able to build in unique features such as bookcases adjacent to the steps. The kitchen wraps around in a U-shape with the kitchen sink orientated facing towards the garden. With the level change, the kitchen has an elevated view over the lounge / dining space and a more open aspect towards the garden. A double set of bifold doors is provided to the lower living space to enable the whole space to be opened up and connected to the outdoor amenity.

The first floor extension is modest in size but resolves the clients brief for achieving an en-suite bedroom. We proposed to extend the bedroom out so it benefitted from views of the garden and improved daylighting. This enabled an en-suite to be situated above the kitchen which was the ideal position to combine the drainage. A walk out balcony is proposed over the single storey extension and the bedroom itself has a vaulted ceiling, both of which are considerable new features to an existing character property.

Beaufort Road

Project Description:

Architectural design services for a Semi detached property in Sale.

Proposed double storey rear extension.

Location:

Beaufort Road, Sale, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period

This row of period properties along Beaufort Road offer a character to the street scene and the house has a presence with it’s double bay frontage. Given this arrangement of bays, the entrance to the house is from the side of the house which impacts on the circulation and approach to the living spaces.

The existing staircase is a feature within the entrance hallway, however the access to the basement prevents a visual connections to the rear kitchen space. The kitchen itself also lacks access to the garden with a regular sized door way off the adjacent utility being the only means of connection.

Given that the existing staircase extends from ground floor up to the loft bedrooms, this creates the feeling of a double height atrium with the balustrade design being a continuous feature throughout. We proposed for the basement door to be moved from the top of the hallway to the bottom of the hallway stairs, thus allowing the opportunity to open up the underside of the stairs and provide a visual connection to the kitchen door.

The kitchen has been extended to create an open plan kitchen, dining and living space. As the existing ground floor level is raised off the external level, we proposed to create a greater connection with the garden by stepping the dining and lounge areas down via internal steps. This change in levels offers the opportunity for different floor finishes in the areas and to be able to build in unique features such as bookcases adjacent to the steps. The kitchen wraps around in a U-shape with the kitchen sink orientated facing towards the garden. With the level change, the kitchen has an elevated view over the lounge / dining space and a more open aspect towards the garden. A double set of bifold doors is provided to the lower living space to enable the whole space to be opened up and connected to the outdoor amenity.

The first floor extension is modest in size but resolves the clients brief for achieving an en-suite bedroom. We proposed to extend the bedroom out so it benefitted from views of the garden and improved daylighting. This enabled an en-suite to be situated above the kitchen which was the ideal position to combine the drainage. A walk out balcony is proposed over the single storey extension and the bedroom itself has a vaulted ceiling, both of which are considerable new features to an existing character property.

Menu