Balmoral Drive

Project Description:

Architectural design and planning services for a semi-detached house in Timperley.

Proposed two storey side and rear extension.

Location:

Balmoral Drive, Timperley, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building regulations drawings
  • Coordination with structural engineer and contractor on site

The clients for this property first approached us with the brief to create a larger family home that would allow a flexible open plan living space and more accommodation to their expanding family. They had just purchased the house and needed to move forward with the proposal swiftly, so we produced some initial plan options to help accelerate the concept stage.

Although it wasn’t in their initial brief to extend to the side of the property, we suggested the increased width of the property will allow the existing front third bedroom to become large enough to be a double bedroom and benefit from a en-suite in the space to the side of the stairs. The right side of the house was used to provide functional facilities such as a utility and ground floor WC which were added bonuses for the homeowners.

The rear open plan space worked in a variety of arrangements by swapping the kitchen, living and dining areas with one another. This flexible layout was achieved through structural alterations that required a large steel beam to open up the back of the existing house. To the rear wall of the house, bifold doors were added to open up the space and provide a connection to the garden. Given the depth of the open plan we were conscious about producing a design that would have large amounts of glazing in order to bring in natural daylight.

Northedge Architecture have since had a number of clients visit this property to visually understand how a narrow side extension can unlock functional spaces as well as create more generous bedroom, hallway and open plan living spaces.

Balmoral Drive

Project Description:

Architectural design and planning services for a semi-detached house in Timperley.

Proposed two storey side and rear extension.

Location:

Balmoral Drive, Timperley, Trafford Council

Scope of Works:
  • Existing plans and elevations
  • Proposed design layout options
  • Householder planning application submission
  • Acting as agent during the determination period
  • Building regulations drawings
  • Coordination with structural engineer and contractor on site

The clients for this property first approached us with the brief to create a larger family home that would allow a flexible open plan living space and more accommodation to their expanding family. They had just purchased the house and needed to move forward with the proposal swiftly, so we produced some initial plan options to help accelerate the concept stage.

Although it wasn’t in their initial brief to extend to the side of the property, we suggested the increased width of the property will allow the existing front third bedroom to become large enough to be a double bedroom and benefit from a en-suite in the space to the side of the stairs. The right side of the house was used to provide functional facilities such as a utility and ground floor WC which were added bonuses for the homeowners.

The rear open plan space worked in a variety of arrangements by swapping the kitchen, living and dining areas with one another. This flexible layout was achieved through structural alterations that required a large steel beam to open up the back of the existing house. To the rear wall of the house, bifold doors were added to open up the space and provide a connection to the garden. Given the depth of the open plan we were conscious about producing a design that would have large amounts of glazing in order to bring in natural daylight.

Northedge Architecture have since had a number of clients visit this property to visually understand how a narrow side extension can unlock functional spaces as well as create more generous bedroom, hallway and open plan living spaces.

Menu